4 mei 2021

Dodenherdenking op sobere wijze ingevuld

Op sobere wijze heeft de Stichting 4 mei-herdenking Bodegraven invulling gegeven aan de plaatselijke dodenherdenking. In een uitzending van BR6 heeft historica Cock Karssen traditiegetrouw de namen van de oorlogsslachtoffers uit Bodegraven-Reeuwijk voorgedragen. Dit is vooraf met een klein gezelschap opgenomen bij het monument in Reeuwijk, omdat grotere bijeenkomsten vanwege de corona-maatregelen niet zijn toegestaan.

Nadat de namen van alle slachtoffers van de Duitse bezetting waren uitgesproken schakelde BR6 over naar de live-uitzending van de Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam. Het programma werd afgesloten met de uitzending over de in 1945 op lafhartige wijze doodgeschoten Bodegraafse burgemeester Vonk.

Bekijk hier de opname van de herdenking 2021:

In Bodegraven zijn op 4 mei door vertegenwoordigers van de Stichting 4 mei bloemen gelegd bij het monument voor de weggevoerde familie Gans aan de Emmakade, bij de herinneringsplaquette in het voormalige Stationsgebouw, bij het 4 mei monument op het Raadhuisplein alsmede bij het oorlogsmonument op de begraafplaats Vredehof.

Bekijk de uitgezonden documentaire omtrent de in 1945 doodgeschoten Bodegraafse burgemeester Vonk: