4 mei 2023

Op donderdag 4 mei 2023 werd ook in Bodegraven de jaarlijkse dodenherdenking georganiseerd. De bijeenkomst vond plaats bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde. Er waren ruim 300 aanwezigen.

Herdenking begraafplaats
Tijdens de herdenking werden de namen van alle Bodegraafse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereld Oorlog genoemd door Cock Karssen. Drifa Bakkali droeg op indrukwekkende wijze een aantal gedichten voor. Het Bodegraafs Vocaal Ensemble, onder leiding van John Bouwmans, verzorgde de muzikale omlijsting van de herdenking. Zij werden begeleid door pianist Pascal van den Dool. Astrid van der Wals speelde het taptoe-signaal.

Hoeft een naam iets?
Aansluitend vond in het Evertshuis het vervolg van de herdenking plaats, met een programma in woord, beeld en muziek. Met medewerking van o.a. muziekformatie Apassie, celliste Orly Guldemond en sprekers Jackie van der Vlis en Luuk van Duuren.

Scholenproject
Ieder jaar verzorgt de Stichting 4 mei herdenking Bodegraven een scholenproject. Ook dit jaar was Cock Karssen te gast in diverse groepen 7 en 8 van Bodegraafse basisscholen, om te vertellen over de oorlog in Bodegraven. Dit jaar aan de hand van dagboeken die 2 Bodegraafse jongens in de oorlog schreven.

Op 4 mei 2023 werd door de Stichting 4 mei herdenking Bodegraven bloemen gelegd bij:

– het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde;
– het monument voor de familie Gans aan de Emmakade;
– de herinneringsplaquette voor Siem van Veen in het voormalig stationsgebouw;
– het 4 mei monument op het Raadhuisplein.